Weg met die lijdende vorm!

Weg met die lijdende vorm!

In vrijwel alle boeken met taaltips kom je hem tegen: “Vermijd de lijdende vorm”. Weet je nog: de lijdende vorm herken je aan een vorm van de werkwoorden worden of zijn in combinatie met een voltooid deelwoord (gemaakt, gedaan, etc) en heel vaak een zinsdeel dat begint met door. Voorbeeld: Twitter wordt door heel veel mensen dagelijks gebruikt.

Die lijdende vorm noemen we ook wel de passieve vorm. En terecht! Veel lijdende vormen maken een tekst afstandelijk, saai, en wat formeel. Hij komt niet voor niets zo vaak voor in ambtenarentaal. Lees maar mee:

De kwestie wordt door de voorzitter van de werkgroep Stadsvernieuwing bekeken. Overwogen wordt er externe deskundigen bij te betrekken. Die beslissing wordt binnen twee weken bekend gemaakt door de voorzitter.

Hoeveel saaier wil je het hebben? Gelukkig kun je de lijdende vorm bijna altijd vrij makkelijk omzetten in een bedrijvende, actieve stijl zonder dat er ook maar iets aan de betekenis verandert:

De voorzitter van de werkgroep Stadsvernieuwing bekijkt de kwestie en overweegt er externe deskundigen bij te betrekken. Zij maakt die beslissing binnen twee weken bekend.

Geen speld tussen te krijgen, toch? De actieve variant leest prettiger, is korter en begrijpelijker. Nog niet overtuigd? Als je de volgende tekst leest, ongetwijfeld wel:

Een stelletje in het park.
Meisje, verliefd: ‘Ik houd van jou’.
Jongen, net zo verliefd: ‘Er wordt door mij ook van jou gehouden.’

(met dank aan mijn collega Jolanda Bouma voor dit prachtige voorbeeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *